Livet med

Livet med Ilona, Zion & Wilda

torsdag 30 augusti 2012

Lingonlimpa med morot och solrosfrön!

Bakade detta goda bröd igår. Saftigt och gott med lingon och morötter :o).
 
1dl havregryn
2+4dl kallt vatten
1/2dl rapsolja
1 1/2tsk salt
1msk malda brödkryddor
50g jäst
ca 2 1/2dl riven morot
1dl solrosfrön
ca 12dl mjöl
1dl lingon
Solrosfrön till garnering
 
1) Blanda havregryn och 2dl vatten i en kastrull. Låt koka ca 2 minuter. Häll över i en bunke.
2) Tillsätt direkt 4dl kallt vatten, olja, salt och brödkryddor.
3) Smula ner jästen och rör tills den löst upp.
4) Låt stå och svälla ca 5 minuter.
5) Blanda ner rivna morötter, solrosfrön och hälften av mjölet.
6) Arbeta degen kraftigt i maskin. Tillsätt resten av mjölet och fortsätt arbeta degen. Den blir ganska lös och kladdig, och går inte att knåda.
7) Blanda till sist ner lingonen försiktigt, så att det inte går sönder.
8) Forma till en stor rund bulle på ett bakplåtspapper. Använd en våt degskrapa om det blir för kladdigt.
9) Strö på lite solrosfrön och lite mjöl. Täck med duk och låt jäsa i 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
10) Grädda brödet mitt i ugnen 35-40 minuter. Låt svalna på galler under duk.

Inga kommentarer: